Hepimizin hayalleri var. Özellikle de yılın bu zamanları hayallerimizin alevlendiği zamanlar. Bir yanımız “hadi başla hemen, tabi ki yapabilirsin!” derken, “diğer yanımızın içten içe yahu geçen sene de böyle dememiş miydim ben” dediğimiz hayallerimiz.
Konu herşey olabilir, iş değiştirmek, ev değiştirmek, kilo vermek, spor yapmak, rahatsız olduğunuz herhangi bir özelliğinizi değiştirmek, insanları değiştirmeye çalışmaktan vazgeçmek J…gibi.
Bizi motive eden dostlarımız var, bir de “ya biz seni böyle de seviyoruz amaan daha önce denedin de ne oldu? Yapamazsın, edemezsin” diyenler. Unutmayın, kimsenin sizin hakkınızdaki düşüncesi sizin gerçeğiniz haline gelmek zorunda değildir! Ama izin verirseniz gelir! İnsanların büyük bir çoğunluğu başarısızlık korkularının başarmaya yönelik arzularını öldürdüğünü itiraf etmişler. Sizde durum nasıl?
Soru şu: neyi değiştirmek istiyorsunuz? Neden? Eğer gerçek ve geçerli bir nedeniniz yoksa işiniz zor. Yani sigarayı doktorunuz söyledi diye bırakmaya çalışıyor, fazla kilonuzu eşiniz istiyor diye vermek istiyor, spor yapmaya en yakın arkadaşınızın ısrarı ile tamam dediyseniz motivasyonunuzun uzun süreli olmasını sağlamak gerçekten zor. Neyi değiştirmek istediğinize dair bir kişisel arzunuzun olması, o konu her neyse değiştiği noktayı hayal ettiğinde sizde heyecan uyandırması lazım. Şöyle düşünün, bunu sizden talep eden kişi hayatınızda olmasa bile, o sonuç sizi mutlu ediyor mu? Kendiniz için mi istiyorsunuz?
Bu neden önemli? Çünkü değişim ve motivasyon için zihni odaklamak lazım. Bu odak için de yeterli enerji lazım. Bu enerjiyi karardan emin olma, gerçekten isteme “’ben bunu yapsam iyi olur'dan, “ben bunu yapacağım, yapmak zorundayım, yapıyorum” a geçme ile sağlamak mümkün. Açlık olgusu gibi düşünün, gerçekten aç değilseniz yiyeceklere bakıp gönül gezdirirsiniz, ama açsanız mutlaka yersiniz. Hedefinize de böyle bir açlıkla yaklaşmak lazım, gerçekten açsanız o hedefe ilerlerseniz, değilseniz gönül gezdirirsiniz.
“valla açım ama olmuyor” diyen oldu mu? Olmuştur tahminimce. Neden olmuyor ona bir sonraki yazıda bakacağız. Ama önce bir hayale ulaşmak için gereken genel yol haritasına bakalım ki, sonrasında neyin yanlış gittiğini daha rahat anlayabilelim;
- Bir hedef belirlediniz. Neyi, neden değiştirmek istiyorsunuz? Bu hedefiniz gerçekçi mi? Somut mu?
Diyelim ki kilo vermeyi hedeflediniz. Neden kilo vermek istiyorsunuz? Kaç kilo vermek istiyorsunuz? Sağlığınız ve bünyeniz bu hedef için uygun mu?...
- Bu hedefe ulaşmak için gerekenler konusunu araştırdınız mı?
Diyelim ki iş değiştirmek istiyorsunuz. Neden bu işi istiyorsunuz? Hedeflediğiniz pozisyon sizin yetkinliklerinizle örtüşüyor mu? Bu pozisyonu alabilmek için çevre bağlantılarınızı araştırdınız mı? …
- Konuyla ilgili kendinize yönelik inançlarınızı, düşüncelerinizi gözden geçirdiniz mi?
Hepimizin bugüne dek yaşadıklarımız, gördüklerimiz ve öğrendiklerimizle oluşturduğumuz bir bilgi ve zihin dağarcığı var. Bu dağarcık içinde, hedefimizle aramızdaki yolda engel teşkil edecek inançlar, düşünceler var mı? …
- Uygun bir plan oluşturdunuz mu?
Aksiyonsuz bir hedef sadece bir dilektir. Hedefinize ulaşmak için nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor. Gün gün, hafta hafta bir planlama yapmak, bir strateji oluşturmak, yeni alışkanlıklar oturtmak önemli.
- Eğer bu plan bir şeylerden vazgeçmeyi gerektiriyorsa, vazgeçtiğiniz şeyin yerine başka bir şey koydunuz mu?
Eğer hedefiniz bir alışkanlıktan vazgeçmenizi gerektiriyorsa, o alışkanlıktan vazgeçmenin yarattığı boşluğu doldurmak üzere yerine başka bir alışkanlık oturtmak gerekebilir. Planınız mutlaka bu alternatif davranışı da içermelidir.
Bir sonraki yazıda hayalimize giderken nerelerde takılıyoruza bakacağız. Bu arada konuyla ilgili aşağıdaki vidyoları seyredebilirsiniz. Görüşmek üzere…
http://www.youtube.com/watch?v=r476M-kEtew
http://www.youtube.com/watch?v=Zbr9tGArOXQ